5 jaar Galerie De Aanschouw!
4 juli 2006 Galerie De Aanschouw, Witte de Withstraat 80/b vijf jaar!Galerie De Aanschouw viert op 7 juli 2006 haar eerste lustrum. Dat betekent in 5 jaar tijd 260 exposities in de kleinste en de snelste galerie van Rotterdam. Beeldend kunstenaars, fotografen, vormgevers, architecten, modeontwerpers, schrijvers, dichters, schilders, groen en rijp gaven in een onafgebroken reeks wekelijks het beste van hun kunnen in deze vitrine aan het roemruchte journalisten- en kunstenaarscafe De Schouw op de Witte de Withstraat te Rotterdam.
Dit zal op bijzondere wijze gevierd worden. Galerie De Aanschouw heeft een selectie aan kunstenaars uitgenodigd om vrijdag 7 juli om 20.30 hun eigen gelabelde sleutel van De Aanschouw op te halen. Bovendien zullen curatoren van bekende Rotterdamse kunstinstellingen als gastcurator optreden. Hiermee wordt de snelheid van elke week een nieuwe expositie nog iets opgevoerd. Kunstenaars en curatoren reageren op elkaar en kiezen hun eigen moment om dit te doen. Men zal eigen werk plaatsen, maar ook als gastcurator andermans werk aandragen of de tentoonstelling opnieuw rangschikken. Op de avond van de 7de zelf zal de eerste aanzet worden gedaan. Vanaf dit moment groeit en verandert de expositie gedurende een week continu. Een officiele opening op zondagnacht om 02.00 uur, een twaalfuurtje op de woensdag of stiekum als niemand kijkt op maandagmorgen. Officieel met onthulling en gastspreker of tussen neus, lippen en een biertje.
Enkele namen van exposanten uit het eerste lustrum: Cor Kraat, Amie Dicke, Hans Wap, Dora Dolz, Bas Zoontjens, Jeroen Allart, Hans Citroen, Hannes Wallrafen, Ron van der Ende, Freek Drent, Evi Vingerling, Hans Verweij, Rien Vroegindeweij, Frans Vogel etc.
20.30: Aanschouw beschouwingen door schrijver Laurens Abbink Spaink
22.00 uur: optreden van de Oer Rotterdamse band Botlek
Een groep kunstenaars zorgde in 2001 voor een publiek debat in Rotterdam toen zij uit hun atelier werden gezet. Rotterdam was dat jaar de culturele hoofdstad van Europa! Hoe was het mogelijk dat de kunstenaars hun atelier verloren in een jaar dat de stad investeerde in cultuur?
Het debat vond plaats in een open atelier in het museum TENT. Na een van deze bijeenkomsten besloot de groep verder te discussiëren in café De Schouw. Daar ontstond het idee van de Aanschouw, een tentoonstelling van 12 weken.
Sinds juli 2001 hebben meer dan 200 kunstenaars uit Griekenland, Israël, Portugal, de Verenigde Staten, Australië, IJsland, Japan, Kroatië, Noorwegen, Italië, Bolivia, Schotland, Canada, India, Litouwen en uiteraard uit Nederland hun werk tentoongesteld in de ‘kleinste galerie’ van Rotterdam. Elke vrijdagavond wordt een nieuwe tentoonstelling geopend aan de Witte de Withstraat 80b.
De vitrine De Aanschouw is meer dan alleen een ontmoetingsplaats voor de internationale kunstenaars die in Rotterdam actief zijn. Culturele tijdschriften in Amsterdam plaatsen aankondigingen van de tentoonstellingen en ook vele Rotterdammers lopen wekelijks langs de Aanschouw om de nieuwste kunstuitingen te bekijken.